Sportmassage voor paarden; ter ondersteuning en het behoud van een soepel lichaam.

Paarden worden door ons ingezet voor verschillende doeleinden, waarmee in meer of mindere mate aanspraak wordt gedaan op onder andere de spieren van het paard. Paarden kunnen, net als mensen, last hebben van gevoelige spieren of spierpijn, blessures of een verminderde beweeglijkheid van de spieren. Vrijwel alle paarden hebben baat bij een (sport)massage. Wanneer je bijvoorbeeld tijdens de training merkt dat je paard moeite heeft met bepaalde oefeningen of wanneer het rijden niet helemaal lekker gaat kan massage een zeer doeltreffend middel zijn voor verlichting van spierpijn, ontspanning van de spieren en ondersteuning geven bij de soepelheid en mobiliteit van het paard.


Spierproblemen bij een paard ontstaan bijvoorbeeld door overbelasting, een verkeerde belasting of een verrekking. Dit kan uiteindelijk leiden tot een spierprobleem, met als gevolg dat het paard minder flexibel is of stug aanvoelt, een kortere gang krijgt en mogelijk verzet gaat tonen tijdens de training. Een massage biedt ondersteuning bij het herstel hiervan. Wanneer er sprake is van een spierprobleem zullen doorgaans meerdere behandelingen nodig zijn om de spieren weer soepel en los te krijgen. Daarnaast is een juiste belasting en training zeer belangrijk, om te voorkomen dat het probleem opnieuw opspeelt.


Ook wanneer er géén sprake is van een probleem in de spieren is het zinvol uw paard te laten masseren. Het paard blijft hierdoor soepel, de prestaties zullen verbeteren en er is minder kans op blessures. Zeker paarden die zware arbeid verrichten zullen baat hebben bij een (regelmatige) massage.


Het effect van de massage zal in het hele lichaam doorwerken en daarmee ook in de psyche van het paard. Verkrampte spieren zullen ontspannen en slappe spieren worden gestimuleerd tot meer activiteit. Daarnaast werkt de massage stimulerend op de doorbloeding in het lichaam. Normaliter kan het paard na de massage gewoon getraind worden, tenzij er sprake is van een blessure of extreem veel spierspanning. In dat geval zal bijvoorbeeld een aangepast trainingsschema besproken worden. Door middel van massage kunnen spieren ook gestimuleerd worden voor een training of wedstrijd. Na zware inspanning kan het paard behandeld worden om (zwaar) belaste spieren te laten ontspannen en eventueel losmaken.


Ook voor paarden die recreatief gereden worden kan een massage zeker wel zinvol zijn. Vaak wordt gedacht dat dergelijke behandelingen bij een paard dat recreatief of nauwelijks wordt gereden niet nodig zijn. Maar ook wanneer een paard niet intensief wordt getraind kan het last hebben van blokkades in de spieren of een verhoogde spierspanning. Ook paarden die niet in training staan kunnen dus wel degelijk baat hebben bij een massage; om het paard goed in zijn vel te laten zitten en ter voorkoming van blessures.


Sportmassage is zeer veelzijdig inzetbaar en biedt veel mogelijkheden. Ik benader en behandel ieder paard als individu.


prev next