Aanleg en onderhoud van een rijbak


Of je nu recreatief rijdt of op hoog niveau in de wedstrijdsport actief bent, de kwaliteit van de bodem is van groot belang om je paard gezond te houden en op een prettige manier te kunnen trainen.

Ons klimaat met zeer wisselende weersomstandigheden maakt het niet makkelijker om een goede en stabiele bodem te creëren. Daarnaast is het per discipline verschillende wat men onder een “perfecte bodem” verstaat. Algemeen genomen is een vlakke, licht verende bodem is het best. De paardenhoef dient enkele centimeters weg te zakken om elastisch af te kunnen veren en voldoende houvast te hebben.

Wanneer de hoef te ver wegzakt komt er veel spanning op de pezen, wat een blessure tot gevolg kan hebben. Een ongelijke bodem geeft ongelijke belasting. De hoef kom niet vlak maar gekanteld neer, wat eveneens tot blessures kan leiden. Wanneer een bodem vrij hard is en de hoef niet of nauwelijks wegzakt is er weinig vering en mogelijkheid tot afrollen van de hoef. Bijvoorbeeld paarden met hoefkartolproblemen zullen meer moeite hebben met lopen op een harde bodem.

Het zand is zeer bepalend voor de kwaliteit van de bodem. De korrelgrootte van het zand is bepalend voor de waterdoorlatendheid en stabiliteit. Het zand moet voldoende grove korrels bevatten om het water goed door te laten maar daarnaast ook voldoende fijne korrels hebben ter stabilisatie van de bodem. M3C zand is bij uitstek geschikt voor een rijbak. De gemiddelde korrelgrootte hiervan ligt ongeveer tussen de 180 en 220 mu, waarbij er dus sprake moet zijn van verschillende groottes.

De toplaag mag (ter stabilisatie) uit fijner zand bestaan, een korrelgrootte van circa 150 tot 160 mu.

Behalve de korrelgrootte is ook de vorm van het zand belangrijk. Het zand dient hoekig van vorm te zijn. Rond zand geeft een “ballenbak-effect”, waardoor het paard te diep weg zakt.

Voor een buitenbak is het een overweging om de toplaag met bijvoorbeeld polyvlokken te mengen, dit zorgt vochtopname en meer stabiliteit en veerkracht van de bodem.

Als je de kwaliteit van je bodem wilt laten testen kun je een monster (van de toplaag) opsturen naar een expert om deze te laten beoordelen.

Een belangrijk aspect voor het behouden van een goede bodem is het onderhoud. Regelmatig slepen van de toplaag bijvoorbeeld, ter voorkoming van een hoefslag of andere oneffenheden. De juiste manier van slepen is afhankelijk van het type bodem echter zijn er een aantal algemene punten waar je op kan letten:

*  Sleep in cirkels in plaats van rechte lijnen, hierdoor ontstaan minder snel ophogingen en zal de bak egaler blijven.

* Alleen gebruik maken van een sleep met pinnen indien de bodem niet goed waterdoorlatend meer is (vastgeslagen). Wanneer de bodem stabiel en goed waterdoorlatend is en je sleept met pinnen wordt het stabiele zandpakket verstoord.

* Niet slepen als de bodem nat is, ter voorkoming van bandensporen en dus oneffenheden in de bodem.    

Een goed vochtgehalte is tevens belangrijk voor het behoud van een goede bodem. Teveel vocht is niet goed maar te weinig maakt de toplaag stoffig wat niet goed is voor de luchtwegen van paard en ruiter. Wanneer de bodem te droog is kan deze tevens niet goed "zetten". Water trekt de fijnere korrels naar beneden waardoor de bodem stabiliseert. Daarnaast dient de bodem uiteraard mestvrij gehouden te worden


IMG_4262jpg