Zadeldekjes

We gebruiken bijna allemaal wel een dekje onder ons zadel, maar weet je eigenlijk ook wel waarom? En sta je ook stil bij wat voor dekje je onder het zadel legt? Het dekje kan namelijk best wel wat invloed hebben op het zadel én paard.

 

Waarom leggen we een dekje onder het zadel?

Het gebruiken van een dekje onder het zadel heeft verschillende redenen. Het dekje neemt zweet op en beschermd het zadel tegen zweet en viezigheid. Het helpt daardoor ook schuurplekken bij het paard te voorkomen. Belangrijk is dus om het dekje regelmatig te wassen zodat het goed vocht kan opnemen en het niet hard en stug wordt door opgehoopt zweet en vuil.

 

Daarnaast biedt een dekje wat extra comfort voor het paard doordat het wat demping op de rug geeft. Een dekje is niet bedoeld voor het beter passend maken van een zadel!

 

Wat is de juiste manier van het dekje neerleggen?

Het dekje dient altijd vrij van de schoft te liggen, let hier op tijdens het opzadelen. Het mag nergens knellen. Wanneer het over de schoft valt geeft dit irritatie, schuurplekken en minder bewegingsvrijheid voor het paard omdat het in beweging zijn schoft en rug heft. Wanneer het dekje schuift of “zakt” tijdens het rijden zou het kunnen zijn dat het zadel niet goed passend is.

 

Aan de meeste dekjes zijn bovenaan lusjes bevestigd waarmee je het dekje aan de singelstoten vast kan maken. Let op tijdens het opzadelen dat de aanhechting van het lusje niet onder het zadel ligt. Dit geeft namelijk extra druk omdat het (stugge) materiaal tussen het zadel en paard komt; een klein plaatselijk drukpuntje dat irritatie kan geven.

  

Het dekje ligt correct onder het zadel:

238a7789-f05a-4dcf-9c9a-87b208433ad9jpg


 Het dekje ligt tegen de schoft en de lusjes liggen onder de kussens:

  8905d173-e0b7-43f3-bf6d-66c650f5c966jpg

Welke dekje?

Er zijn ontzettend veel verschillende dekjes verkrijgbaar; ontelbaar veel materialen, diktes, vormen en kleurtjes.

 

Zoals gezegd is de schoftvrijheid belangrijk. Behalve het op correcte wijze neerleggen van het dekje is daarom ook de pasvorm belangrijk. Kies voor een anatomisch gevormd dekje waarin de schoft is uitgesneden, zodat deze vrij ligt.

 

Pas op met dikke dekjes of pads, een goed passend zadel wordt smaller wanneer je er een dik dekje onder legt. Een dik dekje gaat tevens ten koste van het contact tussen ruiter en paard.

 

Het materiaal van het dekje is bepalend voor de zweetopname. Kies voor een dekje dat goed ademt en zweet opneemt.

 
Heb je het juiste dekje gevonden? Tijd om te gaan rijden !

 8c508015-1b1f-4953-831f-48fc47aefc2djpg