Spierpijn

Spierpijn ontstaat door het aanspreken van spieren die normaliter niet of nauwelijks gebruikt worden. Bijvoorbeeld bij het zadelmak maken van een paard, springen met een paard dat dit niet gewend is, voor het eerst voor de wagen lopen, etc. Maar ook door een zware training kan spierpijn ontstaan.

 

Door overbelasting van het bewegingsstelsel kunnen spieren stijf en pijnlijk worden. De spieren verkorten, krijgen een hoge spiertonus (spanning) en als gevolg hiervan een minder goede doorbloeding. Er is een gebrek aan zuurstof en afvalstoffen hopen zich op. Door de doorbloeding te verbeteren zullen de afvalstoffen sneller afgevoerd worden en komen de voedingsstoffen en het zuurstof sneller op de plek waar dit nodig is.

 

Voorkomen van spierpijn

Het is belangrijk om spieren geleidelijk te laten wennen aan belasting. Zorg dus voor een goede opbouw in je trainingsschema. Een paard dat niet of weinig getraind is kun je niet gelijk dagelijks belasten. Bij een paard dat wel al regelmatig wordt getraind is het eveneens belangrijk om ook rustdagen in te lassen.

 

Rust is belangrijk omdat spieren zich dan kunnen herstellen en daardoor sterker kunnen worden. De “groei” van een spier vindt niet plaats tijdens de training maar ná de training. De spier wordt tijdens de training geprikkeld en zal zich in de hersteltijd gaan voorbereiden op een volgende belasting. De volgende keer dat dezelfde training wordt uitgevoerd zullen de spieren daardoor beter voorbereid zijn op wat er gaat komen. Wanneer onvoldoende rust wordt ingelast kunnen de spieren niet voldoende herstellen en zal er geen sprake zijn van opbouw, mogelijk zelfs afbreuk.

 

De warming-up is tevens belangrijk ter voorkoming van spierpijn. Begin de training daarom altijd met een goede warming-up, neem hier de tijd voor. Het energiesysteem kan zich dan voorbereiden op de komende arbeid. Tijdens de warming-up gaat de hartslag al wat omhoog, waardoor er meer bloed wordt rondgepompt. Meer longblaasjes gaan open waardoor er meer zuurstof opgenomen kan worden. Dit is nodig omdat spieren tijdens de training meer zuurstof nodig hebben dan in rust. Doordat de lichaamstemperatuur omhoog gaat versnelt de stofwisseling, hierdoor wordt de doorbloeding beter. De spieren en gewrichten worden soepeler waardoor deze beter zijn voorbereid op de komende arbeid en er derhalve ook minder kans is op blessures.

 

In stap kun je alvast wat losmakende oefeningen doen. Vraag het paard voorwaarts neerwaarts, laat het wat stelling en buiging op de volte aannemen en varieer in tempo. Na het los stappen (minimaal 10 minuten) doe je in de draf (en eventueel galop) hetzelfde.  


Een bijkomstig voordeel van een goede warming-up is dat je het paard ook mentaal voorbereid, je maakt het alert voor je hulpen.

 

Sluit de training af door middel van een goede cooling-down. Ga vanuit de galop of draf bijvoorbeeld schakelen in de halshouding. De cooling-down hoeft niet alleen maar te bestaan uit stappen aan de lange teugel. Je kan het paard ook in de galop en/of draf de hals laten strekken zodat de bovenlijn gestretcht wordt. Daarna kun je in stap nog wat oefeningen doen zoals wijken voor het been, stukjes middenstap, etc. Zo bouw je de training langzaam af en stap je uiteindelijk tot het paard op adem is. De afvalstoffen in de spieren worden afgevoerd, de spieren komen tot rust en de lichaamstemperatuur daalt.

 

Wat te doen bij spierpijn?

“Actieve rust”, dat wil zeggen lichte beweging. Door beweging wordt de doorbloeding bevorderd. Er komen meer voedingstoffen en zuurstof bij de spieren waardoor afvalstoffen sneller kunnen worden afgevoerd. Bij te zware belasting wordt de kans op blessures aanzienlijk groter, pas hier dus mee op. Ga bijvoorbeeld wandelen of maak een rustig stapritje.

 

Een goede massage zorgt ook voor een betere doorbloeding. Het rekken van spieren is ook goed bij spierpijn, dit is echter meer het werk van een sportmasseur of fysiotherapeut omdat spieren ook overrekt kunnen worden. Zeker als er al sprake is van spierpijn is het belangrijk dat dit op correcte wijze wordt uitgevoerd. Doe dit dus liever niet zonder overleg met een professional.

Massage is niet alleen bij spierpijn aan te raden maar ook voor het behoud van een soepel lichaam. Voor meer informatie over (sport)massage: http://paardgevoelig.nl/sportmassage

 

Wanneer je merkt dat je paard regelmatig of snel last heeft van spierpijn kan het zinvol zijn de voeding te (laten) analyseren. Mogelijk krijgt het paard bijvoorbeeld niet voldoende vitamine E, magnesium, en/of selenium binnen.

 

Tot slot, voorkom kou en tocht! En een zonnig plaatje ter afsluiting ;)


fullsizeoutput_2b31jpeg