Opstijgen met een opstapje

Opstijgen met behulp van een opstapje. De een doet niet anders, de ander lacht er om of ziet het nut er niet van in. Uit onderzoek blijkt dat opstijgen vanaf de grond zeer belastend is voor de paardenrug. In onderstaande filmpjes is in slow motion te zien wat er met het zadel gebeurd tijdens het opstappen zonder krukje én het verschil met krukje. Na het zien van deze filmpjes zal je begrijpen dat opstappen met krukje veel minder belasting geeft op de rug van het paard is. Het advies is dan ook om op te stijgen door middel van een opstapje, veiligheid staat echter altijd voorop!

 

Sommige paarden vinden het spannend wanneer je op een krukje naast ze gaat staan of lopen weg voordat je goed en wel in het zadel zit. Neem dus de tijd voor introductie van de opstaphulp zodat je paard rustig kan wennen. Zet eerst het krukje naast je paard zonder er iets mee te doen en laat het paard er naast stilstaan. Herhaal dit tot er geen spanning (meer) is. Wanneer het paard veel spanning heeft is het belangrijk uitgebreid de tijd te nemen om het er aan te laten wennen. Als er geen spanning meer is ga je naast het paard staan en stap je herhaaldelijk van het krukje op en af. Ook dit doe je net zo lang tot het paard niet meer reageert. Dan kun je voorzichtig opstijgen vanaf het krukje. Beter voor je paard en makkelijker voor jou!


  https://youtu.be/2_jQEYDApSI


Mounting from the Ground - Centaur Biomechanics
youtu.be
See what happens to the saddle and the horses back when we mount from the ground. Mounting from a High Mounting Block
www.youtube.com
See the difference when mouning from a high mounting blcok versus from the ground. See mounting from the ground video. Both videos were taken using high speed cameras ...