Tuigonderhoud

In deze blog wat tips over het onderhoud van je lederen tuig. Onderhoud van je tuig is behoud van je tuig, aangezien het een kostbaar goed is willen we graag dat het lang mee gaat. Daarnaast is goed onderhoud ook belangrijk voor de veiligheid tijdens het gebruik.

 

Opbergen

Een onderschat onderdeel van het onderhoud en behoud van je tuig is het correct opbergen ervan. ` Berg het bij voorkeur op in een goed geventileerde ruimte die niet vochtig is, een vochtig klimaat stimuleert namelijk schimmelvorming. Een lage temperatuur is niet erg tenzij het leer nat is. Nat leer droogt het best op kamertemperatuur. Neem het eerst even af met een droge doek. Leg het tuig niet op of naast de verwarming, dit droogt het leer uit waardoor het minder soepel wordt. Uitgedroogd leer zal hard en stug worden waardoor het zelfs kan scheuren.

 

Een zadel kan het beste op een ronde buis gehangen worden zodat de kussens vrij liggen. Een zadelsteun waarbij de kussens ondersteund worden is niet goed voor de vulling. De vulling kan hierdoor vervormen wat dus ten koste gaat van de pasvorm!

 

Haal het dekje onder het zadel vandaan als je het opbergt. Zweet dat eventueel in het dekje zit kan het leer aantasten. Het vocht kan ook in de kussens trekken waardoor de vulling eerder zal gaan klonteren. Was je dekje ook regelmatig zodat het niet hard wordt door opgedroogd zweet en vuil, dit is niet alleen beter voor je zadel maar zeker ook voor je paard.

 

Tot slot is het gebruik van een zadelhoes handig ter voorkoming van beschadigingen. Kies wel voor een hoes van ademend materiaal zoals fleece of katoen.

 

Schoonmaken en poetsen

Voor het poetsen maak je het tuig schoon met een licht vochtige doek. Als het tuig echt vies is kan je met lauw water en een zachte spons het tuig schoonmaken voor je het gaat poetsen. Eventueel gebruik je wat zadelzeep. Haal het tuig waar mogelijk uit elkaar zodat het goed schoongemaakt en behandeld kan worden.

 

Als onderhoudsmiddel voor het leer kan ledervet gebruikt worden, dit is bedoeld om het leer soepel te houden. Breng het vet aan met een zachte spons of doek. Het gebruik van lederolie is af te raden omdat dit slecht is voor de stiksels en het leer (te) zacht maakt waardoor het sneller slijt. Eventueel kan lederolie gebruikt worden bij hard en uitgedroogd leer, probeer dit echter te voorkomen.

 

Pas op met veel vocht bij de kussens want door vocht kan de vulling dus gaan klonteren, wat ten koste gaat van de pasvorm. Probeer te voorkomen dat de kussens vies worden zodat dit deel van het zadel zo min mogelijk schoongemaakt hoeft te worden. Gebruik daarom dus altijd een (schoon) dekje onder het zadel. Doe nooit lederolie op de kussens omdat dit ook weer in de vulling terecht kan komen.

 

Bij voorkeur poets je het zadel minimaal 1 dag voor gebruik zodat het onderhoudsmiddel goed kan intrekken. Te vaak poetsen is niet goed, daar wordt het leer te zacht waardoor het sneller zal slijten.


Zadelcheck

Controleer het tuig regelmatig op beschadigingen en scheurvorming, denk hierbij ook aan de stiksels. Stiksel die loslaten direct laten repareren voor veiligheid van jezelf en je paard. Het is ook zeker aan te raden om regelmatig een zadelpasser te laten komen die het zadel controleert op eventuele “zadelfouten” zoals slijtage aan de singelstoten, asymmetrie in het zadel of een gebroken boom.  


Daarnaast is het uiteraard zeer belangrijk om met regelmaat te laten controleren of het zadel nog passend is bij paard én ruiter. Verstandig is om minimaal eenmaal per jaar een professional de ligging van het zadel te laten controleren. Hierover meer in een blog die later op de website verschijnt. 


bf2e32f4-acfd-48ae-aae5-deda127c82efjpg