Bitloos rijden

Bitloos paardrijden heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Ook in de wedstrijdsport zijn de mogelijkheden minder beperkt geworden. Een goede en leuke ontwikkeling!


Er heerst echter ook nog veel onbekendheid over bitloos rijden. Sommige ruiters vinden het bijvoorbeeld spannend om (de eerste keer) bitloos te rijden omdat ze bang zijn geen controle te hebben, verwachten niet dat er dressuurmatig goed mee getraind kan worden of denken dat er bitloos geen wedstrijden gereden kunnen worden. Laat je niet weerhouden door angst of verkeerde aannames want er is bitloos ontzettend veel mogelijk.


Er zijn verschillende redenen waarom je kan besluiten de overstap naar bitloos rijden te maken. Er kan bijvoorbeeld een medische oorzaak zijn, je kan je als ruiter zelf prettiger voelen bij het rijden zonder bit of je paard loopt simpelweg prettiger met een bitloos hoofdstel. De keuze aan bitloze hoofdstellen was in het verleden een stuk beperkter, tegenwoordig verkoopt vrijwel iedere ruitersportzaak bitloze hoofdstellen en de diversiteit is groot. Er zijn veel verschillende type hoofdstellen, met ook weer vele variaties op de verschillende modellen wat betreft materiaal en pasvorm. Dat maakt de keuze soms niet makkelijker, zeker niet wanneer je nog geen ervaring hebt met bitloos rijden.

Een beknopte uitleg over een aantal verschillende soorten bitloze hoofdstellen is hier te vinden:

http://paardgevoelig.nl/bitloze-hoofdstellen

 

Via de testservice kun je verschillende soorten hoofdstellen proberen zodat niet direct op aanschaf van een hoofdstel overgegaan hoeft te worden. Op deze manier kun je rustig bepalen of bitloos rijden bij jou en je paard past en welk type optoming voor jullie het prettigst is. Voor wie het wat spannend vindt is het fijn om dit onder begeleiding van een ervaringsdeskundige te testen. Zo kan bijvoorbeeld aan de longe gereden worden of in eerste instantie een combinatie gemaakt worden van bit en bitloos. Per situatie wordt gekeken en overlegd wat een prettige manier is om het bitloos rijden te introduceren.

http://paardgevoelig.nl/testservice-bitloos-rijden

 

Bitloos in de wedstrijdsport

Sinds 2010 heeft de KNHS bitloos rijden mogelijk gemaakt tot en met de klasse L2, destijds moest in aparte rubrieken gestart worden. In 2014 is bitloos wedstrijd rijden geïntegreerd in de reguliere rubrieken. Sinds april 2016 is bitloos starten op KNHS dressuurwedstrijden mogelijk tot en met de klasse M2. 

 

De reden dat de KNHS dit heeft beperkt tot en met de klasse M2 is omdat men van mening is dat vanaf de klasse Z volgens de internationale principes van dressuur het bit een belangrijk onderdeel is van de aanleuning en verzameling van het paard. Of bitloos deelnemen aan KNHS dressuurwedstrijden in de toekomst verder uitgebreid zal worden hangt van verschillende factoren af, waaronder de FEI-regelgeving. Tot die tijd kan tot en met de klasse M2 gestart worden en kun je daarna besluiten “HC te starten”.

 

Wanneer je KNHS wedstrijden gaat rijden is het belangrijk te weten welke eisen aan een bitloos hoofdstel worden gesteld. Hieronder een link met uitleg over de door de KNHS toegestane (bitloze) hoofdstellen:

https://www.knhs.nl/media/12538/toegestane-hoofdstellen-in-dressuur-springen-en-eventing-per-1-september-2017.pdf

 

Ben je nieuwsgierig geworden of heb je vragen? Neem dan contact met mij op, ik help er graag bij!

unadjustednonraw_thumb_10e8cjpg